Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Οινοποιεία

Στα κελάρια οινοποιείων, σύνηθες φαινόμενο είναι η συνεχής μείωση της στάθμης του κρασιού μέσα στα ξύλινα δρύινα βαρέλια. Αυτό παρατηρείται όταν το επίπεδο υγρασίας στους χώρους αποθήκευσης και ωρίμανσης του κρασιού είναι χαμηλό, γεγονός που οδηγεί τα ξύλινα δρύινα βαρέλια σε αφυδάτωση. Το ιδανικό επίπεδο υγρασίας εσωτερικά των κελαριών σύμφωνα με την Γαλλική αλλά και τη διεθνή βιβλιογραφία, είναι από 70% το ελάχιστο έως 85% το μέγιστο. Σε περίπτωση που το ποσοστό υγρασίας στο χώρο είναι κάτω από 70%, ο κίνδυνος αφυδάτωσης των βαρελιών είναι πολύ υψηλός. Στην περίπτωση δε, που το ποσοστό υγρασίας είναι πάνω από 85%, τα βαρέλια κινδυνεύουν να αποκτήσουν μύκητες και να σχηματιστεί μούχλα.

Στην περίπτωση της αφυδάτωσης των βαρελιών λόγω της μη επαρκούς υγρασίας, οι απώλειες κρασιού μέσα από ένα ξύλινο βαρέλι των 225lt μπορούν τα φτάσουν και τα 12lt σε γλυκές ποικιλίες, ενώ μπορούν να φτάσουν έως και τα 20lt τον χρόνο σε ξηρό οίνο, ανάλογα τον τύπο και την ηλικία του βαρελιού και τις συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας που επικρατούν κατά μέσο όρο εντός των κελαριών. Το γνωστό "μερίδιο των αγγέλων", δηλαδή η ποσότητα οίνου που χάνεται κάθε έτος μέσα από το βαρέλι αποτελεί ένα μόνιμο και ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα στα οινοποιεία παγκοσμίως, αφού εξαιτίας του φαινομένου της δραματικής μείωσης της ποσότητας του κρασιού κατά τη διάρκεια ωρίμανσης, οι οικονομικές ζημιές είναι μεγάλες και η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος κατώτερη του επιθυμητού.

Σταθερή υγρασία σε κελάρια

 Για την επίλυση του προβλήματος με το σύστημα ρύθμισης και ελέγχου υγρασίας (συστήματα σταθερής υγρασίας) νέας γενιάς της ANDRIANOS στην Οινοποιία, η υγρασία στον χώρο ρυθμίζεται αυτόματα και με ακρίβεια στο επιθυμητό ποσοστό με τον κατάλληλο τρόπο ελεγχόμενου κλιμακωτού ψεκασμού, ο οποίος προκύπτει έπειτα από την ειδική μελέτη προγράμματος ψυχομετρίας από τους ειδικούς της εταιρίας μας.

Ο ελεγχόμενος κλιμακωτός ψεκασμός,  ελέγχεται από ειδικούς αισθητήρες-εντολείς μέτρησης υγρασίας  προηγμένης τεχνολογίας.

Με αυτό τον τρόπο, εξοικονομείται μεγάλη ποσότητα κρασιού, η οποία χωρίς το σύστημα σταθερής υγρασίας θα εξατμιζόταν, η οποία κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο ±70%. Ταυτόχρονα τα αρώματα παραμένουν στο βαρέλι, το οξυγόνο που εισέρχεται είναι ελάχιστο (όσο πρέπει για την σωστή ζύμωση) και το τελικό προϊόν καταφέρνει τα βγάλει τα μέγιστα επίπεδα ποιότητας που μπορεί!

Υδρονέφωση σε οινοποιεία

Υδρονέφωση σε οινοποιεία

Οι συνθήκες σταθερής υγρασίας στα κελάρια, επιτυγχάνονται όλες τις εποχές του χρόνου, 24 ώρες το 24ωρο, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο περιβάλλον.

Επιπλέον, κατά την διάρκεια του αυτόματου κλιμακωτού ψεκασμού, απορροφάται  ενέργεια (ζέστη) από την ατμόσφαιρα (φυσική εξάτμιση), με αποτέλεσμα, εκτός της διατήρησης της υγρασίας στο επιθυμητό επίπεδο με υψηλή ακρίβεια, να επιτυγχάνεται και υποβοήθηση στην πτώση της θερμοκρασίας που μπορεί να φτάσει και τους  6-8οC ανάλογα τον χώρο και την εποχή, με συνέπεια την μικρότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τα υφιστάμενα συστήματα κλιματισμού.

Έτσι με τη λειτουργία του συστήματος επιτυγχάνονται τρία αποτελέσματα:

  1. Σταθερή υγρασία στον επιθυμητό ετήσιο μέσο όρο.
  2. Βελτίωση της ποιότητας του κρασιού στο μέγιστο βαθμό.
  3. Σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας

Υδρονέφωση σε οινοποιεία

Εκτός των πιο πάνω, με την εφαρμογή συστήματος σταθερής ύγρανσης στα επισκέψιμα κελάρια, δημιουργούνται οπτικά εφέ, που προκαλούν εντύπωση στους επισκέπτες.

Τέλος, το χαμηλό κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας του συστήματος σε συνδυασμό με την οικονομία που θα επιτευχθεί από τη διατήρηση της ποσότητας αλλά και τη σημαντική βελτίωση της ποιότητας του κρασιού, επιφέρει την απόσβεση της επένδυσης σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Υδρονέφωση σε οινοποιεία
Το σύστημα σωληνώσεων με τα ακροφύσια ψεκασμού

Υδρονέφωση σε οινοποιεία

Θέλετε να δώσετε ένα πλεονέκτημα στην επιχείρησή σας;
Θέλετε να δώσετε ένα πλεονέκτημα στην επιχείρησή σας;
Χρησιμοποιούμε
Χρησιμοποιούμε cookies στον ιστότοπό μας. Ορισμένα από αυτά είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ιστότοπου, ενώ άλλα μας βοηθούν να βελτιώσουμε αυτόν τον ιστότοπο και την εμπειρία χρήστη (cookies παρακολούθησης). Μπορείτε να αποφασίσετε εάν θέλετε να επιτρέπετε τα cookies ή όχι. Λάβετε υπόψη ότι εάν τις απορρίψετε, ενδέχεται να μην μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλες τις λειτουργίες του ιστότοπου.